De ce calciul este atât de important în diversificare și în ce alimente îl găsim?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În primul an de viață, laptele matern și formula de lapte oferă bebelușilor toată cantitatea necesară de calciu. De exemplu, bebelușii cu vârsta cuprinsă între 0-6 luni au nevoie de 200 mg de calciu pe zi, sugarii cu vârsta între 7-12 luni vor avea nevoie de 260 mg, în timp ce copiii cu vârsta cuprinsă între 1-3 ani necesită 700 mg de calciu pe zi.

În etapa de diversificare, este important să îi asigurați bebelușului o dietă variată, inclusiv cu alimente bogate în calciu. Un fapt de care trebuie să țineți cont în timp ce planificați dieta bebelușului și pe cea a tuturor membrilor familiei are legătură cu absorbția calciului, și anume organismul absoarbe cel mai bine calciul atunci când aportul este răspândit pe tot pacursul zilei și nu consumat tot odată.

Deși majoritatea oamenilor consideră că lactatele sunt principala sursă de calciu, se mai poate vorbi despre nenumărate alte surse de calciu, potrivite și pentru perioada de diversificare. În plus, dacă veți expune bebelușul la o varietate de alimente bogate în calciu, îi veți oferi totodată mai mulți nutrienți. De exemplu, alimentele vegetale bogate în calciu, cum ar fi verdeața, fasolea și nucile sunt, de asemenea, bogate în vitamine, minerale și fitonutrienți și sunt puternici antioxidanți. Pe de altă parte, alimentele lactate bogate în calciu sunt, de obicei, bogate și în proteine și grăsimi, ambele fiind importante pentru creșterea și dezvoltarea copilului.

Asigurând bebelușului o dietă sănătoasă și variată, plină de alimente integrale, veți reuși să îi oferiți cantitatea de calciu de care are nevoie, împreună cu mulți alți nutrienți.

Cele mai importante surse alimentare de calciu includ lactate, cum ar fi iaurt și brânzeturi (nu uitați că bebelușii cu vârsta sub 1 an nu au voie de lapte de vacă), varză kale, broccoli, salată chinezească, somon, sardine, migdale, nuci braziliene, semințe de floarea soarelui, tahini, fasole, cereale integrale fortificate, suc de portocale fortificat, băuturi vegetale de soia, de migdale, de ovăz și de orez, dar și tofu.

Anumite substanțe precum acidul oxalic, pe care îl găsim în spanacul crud, în sfeclă și în nuci, dar și în tărâțele de grâu inhibă într-o oarecare măsură absorbția calciului. Totuși, beneficiile lor nutritive, printre care cantitățile ridicate de acid folic, potasiu, magneziu, vitamina K, vitamina C, caroteni și luteină, depășesc cu mult impactul lor asupra absorbției calciului.

Cum introducem calciul în etapa de diversificare?

Este deosebit de important să îi asigurați bebelușului o varietate de alimente bogate în calciu, însă nu uitați că hrana trebuie să aibă textura, dimensiunea și forma adaptată la abilitățile motorii orale ale bebelușului și la vârsta sa. Iată doar câteva exemple de alimente bogate în calciu pe care le puteți introduce în perioada de diversificare:

 • 30 grame de tofu pot conține 10-175 mg de calciu
 • 30 grame de sardine cu tot cu oase conțin mai mult de 105 mg de calciu
 • ½ cană de verdeață, spanac, salată poate conține între 50-125 mg de calciu
 • 60 de grame de iaurt neîndulcit conțin 100-450 mg de calciu
 • 120 ml de lapte de vacă conține 150 mg de calciu
 • ½ de portocală conține 25 mg de calciu
 • 1 smochină conține 17 mg de calciu
 • 20 grame de migdale conțin 38 mg de calciu
 • 1 linguriță de semințe de susan conține 90 mg de calciu
 • 1 linguriță de tahini conține 65 mg de calciu
 • ¼ cană de fasole albă conține 40 mg de calciu
 • ¼ cană de mazăre conține 45 mg de calciu

Scopul este de a introduce cât mai multe surse alimentare diferite pe tot parcursul zilei pentru a răspunde la nevoile de calciu ale bebelușului, dar și pentru a-l ajuta pe micuț să să își formeze gusturile și preferințele alimentare. Respectați cantitatea recomandată de calciu pentru vârsta bebelușului și nu îi oferiți mai mult decât are nevoie, căci o dietă prea bogată în calciu poate înlocui alți nutrienți, ducând astfel la un dezechilibru nutrițional.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *