Sarcina fara simptome in primele saptamani

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Sarcina fara simptome? Este normal? 

Dacă vreţi să aveţi un copil probabil că atât tu, cât şi viitorul tată, aţi început deja să citiţi cărţi despre ceea ce urmează să se întâmple, tu îţi notezi meticulos simptomele la care să te aştepţi, te familiarizezi cu schimbările care se vor petrece în corpul tău pe tot parcursul sarcinii şi multe alte detalii legate de acest subiect. Perioada menstruaţiei a venit şi a trecut, fără sângerări însă, şi acum aştepţi şi alte simptome. Probabil că le cunoşti pe de rost , dar dacă tu nu te confrunţi cu niciunul dintre aceste simptome? Ce trebuie să faci dacă niciunul dintre simptomele clasice nu se aplică în cazul tău? Nu îţi face griji, nu eşti singura care are de-a face cu o sarcina fara simptome! Dacă eşti însărcinată asta nu înseamnă că există şi şanse de 100% să resimţi toate simptomele tipice unei sarcini. Fiecare organism este diferit şi fiecare femeie resimte sarcina în mod diferit. Ţine minte că nu există două sarcini la fel!

 De ce se întâmplă acest lucru ? Absența semnelor nu înseamnă că ceva este în neregulă?

Să aruncăm o privire la ceea ce înseamnă de fapt o sarcina fara simptome. Care sunt simptomele precoce de sarcina pe care ar trebui să le ai şi tu? Corpul feminin este capabil să se schimbe destul de rapid într-o perioadă scurtă de timp. Cei care permit ca aceste schimbări să se producă sunt hormonii feminini responsabili şi de ciclul menstrual. Acești hormoni sunt responsabili atât de schimbările fizice cât și de schimbările emoționale care se petrec în organism pe toată perioada sarcinii tale. Deoarece aceste schimbări pot avea loc într-un timp scurt, s-ar putea să existe diferite semne care să îţi indice prezenţa unei sarcini: o sângerare ușoară care ar putea indica faptul că ovulul a ajuns cu bine la destinaţie, în uterul tău, sâni mai umflaţi şi dureroşi, stări de letargie şi de oboseală, o stare de somnolență în cea mai mare parte a timpului, dureri de spate, dureri abdominale în partea inferioară, dureri de cap, urinări frecvente, constipație, temperatura corpului tău crește și rămâne la un nivel mai ridicat decât cel obișnuit, apar coşuri, acnee, poţi să te simţi deprimată, etc. 

Nu ai niciunul dintre simptomele de mai sus: De ce? 

Dacă ştiţi deja toate simptomele precoce de sarcina pe care ar trebui să le resimţi, atunci s-ar putea să îţi faci griji dacă ele întârzie să apară. Cu toate astea, aceste semne nu sunt întotdeauna aşa ușor de depistat. Ai fi surprinsă să afli că majoritatea mamelor nici nu îşi dau seama că sunt însărcinate în primele saptamani de sarcină. Trebuie să mai ştii şi că unele mame au spus că grețurile de dimineaţa şi senzaţia de vomă au fost mult mai greu de suportat pe parcursul primei lor sarcini, dar că acestea nu au mai fost la fel de puternice când au rămas însărcinate pentru a doua oară. Acest lucru arată că semnele nu sunt întotdeauna aceleași, nici măcar la aceeaşi persoană şi că ele vor fi diferite, cu atât mai mult când vorbim de persoane diferite.Unul dintre motivele pentru care unele femei se confrunta cu o sarcina fara simptome poate fi pentru că suferă de sindromul ovarului polichistic. Multe femei care suferă de această afecțiune nu vor prezenta simptome sau vor prezenta doar câteva simptome minore de sarcina. Prin urmare, dacă suferi de acest sindrom şi rămâi însărcinată să nu te surprindă faptul că simptomele tale lipsesc cu desăvârşire sau nu sunt la fel de intense ca în cazul altor femei însărcinate. 

Sarcina fara simptome: când trebuie să îmi fac griji? 

Este inevitabil să nu te îngrijorezi puțin. Faptul că nu prezentaţi nici un simptom de sarcina ar putea foarte bine să însemne că ceva nu este în regulă, nu? Nu, nu e vorba despre asta! Absența simptomelor sau faptul că ele nu sunt atât de evidente în cazul tău este pentru că fiecare organism este diferit şi reacţionează diferit. Absenţa simptomelor ar putea, totuşi, să te demoralizeze şi să te facă să crezi că de fapt nici nu eşti însărcinată, dar chiar dacă nu prezinţi simptome, însă bănuieşti că ai putea să fii însărcinata, poţi să cumperi câteva teste de la farmacie pentru a confirma sau pentru a infirma sarcina.

Nu este nimic greşit în faptul că te aştepţi ca sarcina să se prezinte ca o serie continuă şi nesfârșită de simptome, de la greţuri matinale la o poftă de mâncare greu de controlat sau la o sensibilitatea crescută sânilor, însă e bine să ştii ca în timp ce multe femei experimentează aceste simptome, exista şi femei care nu au greţuri matinale, nu vomită şi nu au pofte deosebite pe tot parcursul sarcinii.

Sarcina fara simptome: motiv de îngrijorare sau de sărbătoare?

 La fel cum tipurile de simptome ale sarcinii pot varia de la femeie la femeie, tot așa poate varia și severitatea lor. În cele din urmă, sarcina este pur și simplu o experiență individuală, cu trăsături și provocări proprii. Ca atare, nici tipul, nici severitatea simptomelor nu pot fi considerate mai mult sau mai puțin “normale” decât altele. Același lucru este valabil și pentru frecvența simptomelor. De la o zi la alta şi de la o saptamana la alta, ceea ce simţi tu se poate schimba frecvent. Vor fi zile când vei avea crampe severe sau vei urina extrem de des, iar altele când vei avea pofte ciudate şi schimbări bruşte de dispoziţie. S-ar putea chiar să existe momente în care să uiţi că eşti însărcinată pentru că nu te vei confrunta cu niciun simptom care să îţi amintească de bebeluşul care se dezvoltă în interiorul tău. Cele mai multe simptome de sarcină vor începe sau vor deveni mai acute în jurul celei de-a patra saptamani de sarcina. Unele dintre manifestările fizice mai evidente, cum ar fi acneea sau creșterea în greutate au tendința să apară între saptamana a noua și a unsprezecea. În al doilea trimestru, multe dintre simptomele mai profunde ale sarcinii vor începe să se diminueze, în timp ce altele vor continua până în ziua naşterii. 

Cât de frecventă este o sarcina fara simptome in primele saptamani? 

O căutare pe internet îţi va dezvălui o multitudine de postări de la femei care nu au simptome pe parcursul primelor saptamani de sarcina,

sau chiar de-a lungul întregului prim trimestru şi, la fel ca tine, se întreabă dacă asta e normal. Multe dintre ele par a fi fericite şi se declară norocoase,

altele simt exact opusul, de multe ori fiind îngrijorate şi întrebându-se dacă acesta nu este cumva un semn că bebeluşul lor este bolnav sau dacă nu cumva se confruntă cu o sarcină care se poate încheia printr-un avort spontan. Majoritatea temerilor sunt nefondate.

În prezent nu există dovezi care să sugereze că lipsa simptomelor afectează copilul în vreun fel, de la existenţa riscului ca bebeluşul să nu aibă o greutate corespunzătoare la naştere, până la existenţa riscului de naștere prematură sau de avort spontan. Există, totuși, două situații care ar putea să îţi justifice îngrijorarea şi ambele se referă nu atât la absența simptomelor, cât mai degrabă la schimbarea simptomelor deja existente: orice încetinire a mișcărilor fătului sau încetarea completă a oricărei mișcări poate fi semnul unei pierderi iminente a sarcinii.

În timp ce unele simptome tind să scadă pe măsură ce progresează sarcina, mișcarea bebelușului nu ar trebui să înceteze. S-ar putea să existe zile când bebelușul tău va fi mai liniștit, dar dacă mișcarea se oprește brusc sau se schimbă de la o activitate intensă la una greu perceptibilă, ar trebui să mergi imediat la medic şi să verifici starea de sănătate a bebelușului. 

La fel de îngrijorătoare poate fi şi dispariția bruscă a simptomelor. Nici aici nu este vorba de femeile care se confruntă cu o sarcina fara simptome de la bun început, ci despre femeile care au avut simptome şi acum nu le mai au. Întreruperea bruscă poate fi semnul unei probleme de dezvoltare, în special dacă acest lucru se petrece în timpul primului trimestru.

Chiar dacă nu există alte simptome de avort spontan, în acest caz, o verificare este recomandată în cel mai scurt timp.

Există şi câteva cazuri speciale în care simptomele există, dar ele sunt ignorate în mod deliberat de către mamă. Acest lucru se poate întâmpla în cazul femeilor care nu plănuiau să rămână însărcinate aşa că, şi dacă prezintă anumite simptome ale unei sarcini în stadiul incipient, ele neagă să le accepte şi vor găsi alte justificări pentru acestea, în cazul în care viitoarea mamă este o tânără e foarte posibil ca aceasta să nu îşi dea seama că este însărcinată, mai ales dacă ciclul ei menstrual încă este neregulat şi o posibilă întârziere a acestuia nu o va alarma.

De asemenea, în cazul femeilor dependente de droguri sau de alcool este destul de puţin probabil ca acestea să realizeze că aşteaptă un copil.

Ele vor consuma în continuare acele substanţe şi, fără să îşi dea seama, se vor pune în pericol, atât pe ele, cât şi copilul.

Pot să rămân însărcinată şi să nu am simptome deloc?

Primul trimestru de sarcină începe, de cele mai multe ori, fără semne evidente. Simptomele notabile, în cele mai multe dintre cazuri, nu vor începe până în a patra saptamana.

Aceasta este momentul decisiv în care are loc implantarea şi medicul îşi poate da seama dacă sarcina este una interuterina sau extrauterina sau dacă nu cumva ai suferit un avort spontan.

Fara simptome in primele saptamani – Este până la urmă un lucru rau?

Într-un cuvânt, nu! În nici un caz! Fără simptome la începutul unei sarcini este de fapt un lucru minunat, iar multe femei consideră asta ca fiind o binecuvântare!

De fapt, cele mai multe femei dintre nici măcar nu-și dau seama că sunt însărcinate până în saptamana 6 sau 8 de sarcina, și doar atunci încep să apară primele simptome!

Aşadar, nu este deloc un lucru rău să nu ai simptome de sarcină în primele saptamani.

S-ar putea doar să însemne că vei avea o sarcină uşuară și confortabilă, fără dureri prea mari sau disconfort.

De tinut minte!

Dacă te apropii totuşi de săptămâna 7 sau 8 din timpul sarcinii și încă nu prezinţi simptome, ar fi o idee bună să consulţi şi un medic ca să te asiguri că totul este în regulă cu copilul.

Multe femei devin puţin paranoice în timpul primului trimestru, pentru că este momentul în care pot apărea cele mai multe probleme,

dar nu există motive să îţi faci prea multe griji, cu excepția cazului în care medicul îţi oferă un motiv de îngrijorare.

Multe femei se află în aceeaşi situaţie şi nu simt nici un simptom de sarcină până mai târziu . Simptomele sarcinii se fac simţite mai devreme sau mai târziu, așa că ar fi bine să nu le grăbeşti!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *